Patchkasten organiseren: waarom?

Bepaalde patchkasten zien er zeer rommelig en ongeordend uit, terwijl de andere patchkast er juist netjes opgeruimd uitziet. Hoe beter de patchkast is opgeruimd, des te meer inzicht je hebt over je apparatuur en de bekabeling. Lees de tekst hieronder goed door als je wilt weten waarom je patchkasten moet organiseren.

Reden 1: Patchkasten voor een veilige opslag

Door voor patchkasten te kiezen wordt alle belangrijke apparatuur van je onderneming waaronder de server en de bekabeling op een veilige manier beschermd. Je hebt de keuze uit een kleine 10 inch serverkast, maar de standaardmaat van de meeste patchkasten zijn 19 inch. Daarnaast zorgen kwalitatief goede patchkasten voor een stabiele standplaats en wordt alle apparatuur optimaal beschermd tegen vuil- en stofophoping, maar ook tegen zaken zoals diefstal, oververhitting, stoten en dergelijke.

Reden 2: Een verminderde downtime

Moet je een aanpassing uitvoeren aan de bekabeling van de server, dan kan een patchkast downtime voorkomen aangezien je met een serverkast meer overzicht en structuur creƫert. Hier komt nog bij dat alle apparatuur zich in dezelfde ruimte bevindt waardoor het in geval van een storing niet nodig is om lang te zoeken naar de oorzaak.

Reden 3: Optimale kostenbesparing

Het is niet langer noodzakelijk om lang te blijven zoeken om de juiste kabels van de server te vinden als je deze nodig hebt. Op deze manier ga je aanzienlijk veel tijd kunnen besparen, aangezien het zoeken van de juiste kabels die in een wirwar zijn beland veel tijd in beslag kan nemen. Dankzij deze efficiƫntie bespaar je overigens ook geld aangezien de werkzaamheden in de serverkast sneller uitgevoerd worden.

Reden 4: Makkelijke uitbreiding en helder inzicht

Als je het systeem wilt uitbreiden, dan kan dit vele malen makkelijker als je server op een veilige manier in een patchkast opgeborgen is. Door voor structuur en orde te zorgen voorkom je dat de bekabeling door elkaar loopt waardoor je geen overzicht hebt en een uitbreiding dus niet eenvoudig is. Is de patchkast ongeordend, dan ga je eerst alles moeten herstructureren voordat je aan de slag kunt gaan.

Reden 6: De patchruimte is al aanwezig

De meeste ondernemingen beschikken al over een patch ruimte, waardoor je op een eenvoudige manier te werk kunt gaan. Het is namelijk niet noodzakelijk om opnieuw kabels door het pand te leggen aangezien er slechts een kabel aangesloten moet worden vanuit het patchpaneel naar een switch of een modem.

Zelf organiseren of een expert inhuren?

Je gaat een keuze moeten maken tussen het zelf organiseren van je patchkast, of om een expert in te huren die ervaring heeft met het ordenen van patchkasten. Zo weet je namelijk zeker dat je serverkast op een nette en professionele manier opgeruimd wordt waardoor je profiteert van een duidelijk inzicht. Het inhuren van een expert hoeft niet veel geld te kosten, maar het is wel verstandig om eerst een vergelijking te maken van een aantal offertes zodat je kunt kiezen voor de specialist die de beste kwaliteit biedt tegen de meest betaalbaarste prijs.