Alles dat je moet weten over hypotheekrente

Hypotheek

Wanneer je een huis koopt dan weet je van te voren dat dit een dure investering gaat zijn. Je wil dan natuurlijk zo goedkoop mogelijk uitkomen. Bijvoorbeeld als het gaat om de hypotheekrente: hoe lager, hoe beter. Nietwaar? Soms is dat echter niet het geval. Alles wat je moet weten over hypotheekrente lees je hier.

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening. Je leent geld om een huis te kopen want vrijwel niemand kan dit hele bedrag zelf betalen. Die lening, daar moet je rente over betalen. Net als bij iedere andere lening. De rente die je betaalt over een hypotheek noemen we hypotheekrente. Dit is tevens je maandelijkse bedrag dat je in het huis stopt. Want je kunt het eigenlijk zien als een soort huur: bij een koophuis betaal je geen huur, maar hypotheekrente. Elke maand, en telkens hetzelfde bedrag.

Hypotheek

Rentevaste periode

Hoe lang je hetzelfde bedrag aan hypotheekrente betaalt, hangt af van je rentevaste periode. Dat wil zeggen: de periode waarin is bepaald dat jij dat specifieke bedrag aan rente betaalt. Dit kan namelijk buiten de rentevaste periode om gewoon worden gewijzigd. Zie het als een huurverhoging, maar dan bepaald door de hypotheekverstrekker. Als je een zeer gunstige hypotheekrente hebt – dat wil zeggen behoorlijk laag -dan wil je dus dat deze zo lang mogelijk vast komt te staan. Regels omtrent hypotheken zijn echter goed vastgelegd in Nederland. Je kunt niet meer zomaar onderhandelen over je hypotheek. Dat heeft ons immers een economische crisis opgeleverd.