Zo kunt u het beste verschillende AOV’s vergelijken

Bent u van plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Of gaat u voor uzelf beginnen als zzp’er en moet u verplicht een AOV afsluiten? Dan wilt u er natuurlijk wel voor zorgen dat u de verzekering afsluit die het beste bij u past. Er zijn natuurlijk enorm voor verzekeraars, met tal van opties, dus het kan nog wel eens lastig zijn om de juiste AOV te vinden. Daarom zetten wij vandaag een aantal belangrijke punten op een rij om op te letten bij het vergelijken van verschillende verzekeraars.

Wat kost de AOV?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om e premies van verschillende verzekeraars te vergelijken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is over het algemeen een dure verzekering, dus een verschil in premie kan een hoop schelen in de kosten. De premie van de AOV hangt echter ook enorm van de voorwaarden af. De eerste hiervan is de zogeheten wachttijd. Dit geeft aan hoe lang u moet wachten nadat u arbeidsongeschikt bent verklaard totdat de verzekering uitgekeerd wordt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om direct het geld uitgekeerd te krijgen, maar u kunt er ook voor kiezen om een aantal maanden te wachten, mits u dit kunt permitteren natuurlijk. Over het algemeen geldt hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. Echter hangt de premie ook van een aantal andere zaken af:

De eindleeftijd van de verzekering

De zogenoemde eindleeftijd van de AOV speelt namelijk ook een rol. De eindleeftijd betekent tot wanneer de verzekering doorloopt. Een AOV loopt op een bepaalde leeftijd namelijk af. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een AOV af te sluiten die tot de huidige pensioenleeftijd – 68 jaar – doorloopt, maar u kunt er ook voor kiezen om de verzekering al eerder af te laten lopen, bijvoorbeeld op uw 63e. Wanneer u voor een hogere eindleeftijd kiest, zal de premie ook hoger zijn. Wanneer u ouder bent, loopt u namelijk een groter risico om arbeidsongeschikt te worden, en dus is de kans voor de verzekeraar groter dat zij u geld uit moeten keren. Daarom wordt de premie dan ook duurder.

AOV

Welke soort arbeidsongeschiktheid wordt gedekt en welk bedrag wordt uitgekeerd?

Daarnaast is het belangrijk om te letten op welke soorten van arbeidsongeschiktheid gedekt worden en welk bedrag er wordt uitgekeerd in het geval van arbeidsongeschiktheid. Niet alle aanbieders van AOVs dekken namelijk voor dezelfde vormen van arbeidsongeschiktheid. Weet u dus dat u een hoog risico loopt op een bepaalde vorm van arbeidsongeschiktheid? Zorg er dan voor dat u op zoek gaat naar een verzekeraar die hierop aansluit. Daarnaast is het goed om te letten op het bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Vaak wordt dit gemeten in een percentage van uw inkomen op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt.

Bent u op zoek naar een AOV of wilt u meer informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Kijk dan eens op de website van Tulpenfonds.