Zeevaart beroepen: wat voor jou?

Werken op zee heeft iets magisch. Je bent ver weg van het vasteland, je leeft op een schip dat de soms woeste oceaan moet doorkruizen en je werkt nauw samen met je collega’s in een kleine ruimte. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Wel dromen er nog steeds genoeg mensen van een carrière op zee en dat is niet gek. Kijk maar eens naar onderstaande zeevaart beroepen; misschien zit er wel wat voor jou tussen!

Matroos

Als matroos is het jouw voornaamste taak om het schip te onderhouden. Je wordt ingezet om bijvoorbeeld benedendeks huishoudelijke taken te verrichten, te assisteren in de brug of om te splitsen en knopen. Ook kan er van je gevraagd worden om aan het roer te staan. Er zit echter wel een verschil in het type matroos dat je kunt worden. Zo bestaat er een lichtmatroos en volmatroos. Een lichtmatroos is erg laag in rang en heeft niet veel verantwoordelijke taken; een volmatroos daarentegen wel weer. Alleen aan hem kan dus ook gevraagd worden om daadwerkelijk aan het roer te staan.

Stuurman

Jij bent verantwoordelijk voor een veilige en goede vaart. Dat is best een grote verantwoordelijkheid, maar met alle ervaring die je al eerder hebt opgedaan lukt jou dat. Voordat je stuurman kunt worden, moet je dus eerst al enige tijd op een schip hebben gezeten én een opleiding hebben gevolgd. Je wordt dus niet zomaar baas van een schip, er gaat best wat tijd in zitten. Je moet vaak minstens een groot vaarbewijs hebben – soms zijn er ook nog extra eisen – en daarnaast zijn er ook nog een aantal eigenschappen en vaardigheden nodig om een succesvol stuurman te worden. Je moet bijvoorbeeld stressbestendig zijn, goed met mensen kunnen omgaan en goed het overzicht kunnen houden.

Off-shore medewerker

Iets heel anders, maar ook op zee. Als off-shore medewerker werk jij op een boorplatform ergens midden op zee. Je werkt en woont dus op een platform waar je gemiddeld een aantal weken achtereenvolgens verblijft. Het is geen gemakkelijk werk en ook niet zonder gevaren. Daarom moet iedereen die op zo’n eiland (in de Noordzee) werkt een nogepa training volgen. Zo weten alle medewerkers wat er moet gebeuren in het geval van nood of een gevaarlijke situatie. Wil je meer weten over deze cursus? Meer info vind je hier!