Welke competenties heb je nodig als leraar?

Wat vindt jij altijd het leukste aan je favoriete leraren? Wat zijn kwaliteiten die hij of zij heeft waar je tegenop kijkt? Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend en iedereen zal hier daarom een persoonlijk antwoord op hebben. Toch zijn er bepaalde eigenschappen en competenties waarmee leraren gezien worden als goede leraar en gewaardeerd worden door leerlingen. Maar wat zijn die competenties? Er zijn 7 basiscompetenties die een leraar nodig heeft. Wij delen vandaag de 5 belangrijkste competenties.

Interpersoonlijke competenties

Het is als leraar belangrijk dat je goed om kunt gaan met verantwoordelijkheid. Je leerlingen moeten zich prettig en op hun gemak voelen bij jou in de klas. Interpersoonlijke competenties zijn daarvoor een must. Als je deze competentie bezit kun je op een goede manier de leiding geven die je leerlingen nodig hebben.

Pedagogische competenties

Het bezitten van pedagogische competenties geeft een leraar de mogelijkheid om opvoedende taken uit te kunnen voeren in de klas. Daarbij is belangrijk: het houden van orde, conflictbeheersing, waarnemen en feedback geven en ontvangen. Dit gaat gepaard met het respect hebben voor elk geloof, geaardheid en huidskleur. De houding dat men van fouten leert is normaal.

Vakinhoudelijk competent

Bij deze competentie is het vooral belangrijk dat je als leraar de passende didactische werkvormen en toetsen hanteert. Daarbij hoort het gebruik van: digitaal lesmateriaal, officiële termen, kennis over de ontwikkeling van je leerlingen, het ontwerpen van (creatieve) lessen, toetsen en beoordelen. Een leraar houdt zich in de basis aan de lesboeken maar moeten dit vooral zien als inspiratiebron. Daarnaast wordt er bij toetsing niet alleen gekeken naar wat de leerling niet weet, maar ook naar wat de leerling wel al weet.

Organisatorische competentie

Onder deze competentie valt het plannen, organiseren en schrijven van instructies. Deze competentie stelt een leraar in staat om het onderwijs zo te organiseren dat het passend is bij de uit te voeren taken. Denk hierbij aan tafel opstellingen. Het groeperen van tafels bij groepsopdrachten en de tafels los van elkaar plaatsen bij toetsen. Organisatie is bij deze competentie key!

Teamwork competentie

Het beroep leraar wordt vaak gezien als een individualistisch beroep. Daarom wordt teamwork vaak aan de kant gezet. Terwijl dit ook als leraar een belangrijk onderdeel is. Leraren die als team kunnen samenwerken maken een sterke eenheid en maken het onderwijs beter. Als team leraren kun je de gezamenlijke verwachtingen naar elkaar uitspreken, elkaar op de hoogte brengen van effectieve lesmethoden, teamdoelen stellen en nog veel meer. “Teamwork makes the dream work” zeggen ze wel eens!

Opleiding tot leraar

Klinkt dit alles jou als muziek in de oren? Spreken al deze competenties jou aan en voel jij je geroepen om je kennis te delen en niet meer voor jezelf te houden? Wacht dan niet langer en meld je aan voor een lerarenopleiding! Tegenwoordig zijn er veel opleidingen in het onderwijs te volgen. Bij een HBO Bachelor wordt je klaargestoomd tot volwaardig leraar. Heb je al een HBO Bachelor afgerond? Dan is er nog een andere leraar opleiding die je kunt doen zoals bijvoorbeeld een Post-Bachelor. Dit is een korte opleiding die je na je Bachelor nog kunt volgen om je kennis bij te spijkeren.