Neurolinguïstisch programmeren, hoe interessant is het?

Meer dan waarschijnlijk is het zo dat je wel al eens het één en ander opgevangen zal hebben met betrekking tot neurolinguïstisch programmeren. Ondanks het feit dat je hier dus wellicht al wat over hebt horen waaien moet het gezegd dat voor veel mensen niet meteen duidelijk is wat men hier nu precies allemaal van kan verwachten. De kans bestaat dat je hier op deze pagina terecht bent gekomen omdat dit eveneens geldt voor jou. Is dat zo? Dan heb je direct een meer dan uitstekende reden om ervoor te kiezen om de hieronder aanwezige informatie door te gaan nemen.

Wat is het basisprincipe van neurolinguïstisch programmeren?

Wanneer we ons gaan verdiepen in het basisprincipe van neurolinguïstisch programmeren zorgt dat ervoor dat duidelijk zal worden dat er eigenlijk op twee verschillende gebieden door middel van een dergelijke opleiding een meerwaarde kan worden gecreëerd. Denk hierbij aan de onderstaande:

  1. Je zal opnieuw zelf de controle krijgen over je gedachten en emoties;
  2. Het wordt mogelijk om zelf te leren van het succesvol gedrag van anderen;

Voor heel wat mensen geldt dat ze op een bepaald moment het gevoel hebben om op de limieten van hun kunnen te botsen. De kans is meer dan bestaande dat dit eveneens geldt voor jou. Door je te gaan verdiepen in de principes van NLP zal duidelijk worden hoe je door te kijken naar het succesvol bedrag van anderen ook voor jouw leven een belangrijke meerwaarde kan creëren.

Waar komt de term ‘programmeren’ eigenlijk vandaan?

Het moet gezegd dat de term ‘programmeren’ bij neurolinguïstisch programmeren inderdaad een klein beetje slecht is gekozen. Dat is het gevolg van het feit dat NLP helemaal niet zo nieuw is als veel mensen vermoeden. In de praktijk komt het vrij vaak voor dat mensen vermoeden dat NLP een vrij nieuwe techniek is die dus met andere woorden nog niet over een behoorlijke geschiedenis beschikt. Dat is niet juist, integendeel. Het is mede omwille van deze reden dat de term programmeren eigenlijk ondertussen grotendeels is achterhaald. De term werd dan ook in het leven geroepen op het ogenblik dat er nog werd gedacht dat mensen robots waren die je kon programmeren. Tegenwoordig is dat natuurlijk een gedachte die al enige tijd achterhaald is. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de principes achter neurolinguïstisch programmeren meer dan ooit absoluut relevant zijn.

Wie kan gebaat zijn bij een dergelijke opleiding?

In de praktijk wil nog wel eens de stelling van veel mensen weerklinken dat het volgen van een neurolinguïstisch programmeren opleiding voor hen niet persé interessant hoeft te zijn. Dat is vooral het gevolg van het feit dat er heel wat mensen het idee hebben dat zij helemaal geen probleem hebben. Zij zijn met andere woorden van mening dat ze hun leven perfect op een rijtje hebben.

Bovenstaande is natuurlijk best mogelijk, maar in het merendeel van de gevallen blijkt in de praktijk dat dit geen correcte aanname is. Menig aantal mensen wordt dan ook wel degelijk geconfronteerd door aanhoudend negatieve gedachten, maar dan wel zonder dat ze dat zelf goed en wel beseffen. Denk dus vooral niet te snel dat het volgen van een NLP cursus voor jou niet interessant is.