de werking van stoomketels

stoomketels

Een groot aantal mensen geloven dat stoomopwekking door middel van stoomketels iets van het verleden is. De technische wereld van stoomketels is echter voor veel mensen lastig te begrijpen en/of in te schatten. En vaak is het zo dat men niet weet waar ze voor dienen terwijl stoomketels binnen -onder andere de levensmiddelen, chemische en farmaceutische industrieën- grootschalig wordt toegepast. Stoom is in elk industrieel proces nodig en dit vraagt om zekerheid. Maar hoe werkt een stoomketel eigenlijk?

Terug naar de basis

Een stoomketel werkt volgens het principe dat door het verdampen van waterdruk wordt gecreëerd. Het principe van verdamping is terug te zien in alledaagse activiteiten zoals in de keuken. Wanneer men water in een afgesloten ketel stopt en deze op een laag vuurtje zet gaat het water verdampen. Deze damp neemt meer veel meer ruimte in dan het water zelf waardoor er druk in de ketel ontstaat. Op een gegeven moment zal de ketel ontploffen of de deksel zal er af vliegen.

De stoomketel

Voor de stoomketel werkt dit precies hetzelfde. Maar in dit geval wordt de stoom voor andere doeleinden gebruikt.  De stoomketel bestaat uit water en een warmtebron, die door olie, steenkool of gas in beweging wordt gebracht. De warmtebron bevindt zich in een ander onderdeel binnen het watervat. Op het moment dat het water verdampt en in stoom verandert, wordt deze door middel van pijpen of buizen verspreidt. Bijvoorbeeld om een ruimte te verwarmen of om machines te laten bewegen. Om ontploffingsgevaar te voorkomen hebben alle ketels een veiligheidsklep. Deze klep zorgt ervoor, dat wanneer er sprake is van overtollig stoom, deze vrij kan worden gegeven.

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten stoomketels en de keuze hangt af van de capaciteit en het doel die het moet dienen. Daarom is elke stoomketel uniek en kan deze iets anders te werk gaan.

Open en gesloten ketelsystemen

Hieruit volgend onderscheiden we twee soorten ketelsystemen. Open ketelsystemen, zoals de boiler, hergebruikt de opgewekte stoom niet. In sommige industriële processen wordt de stoom tijdens het gebruik verontreinigd waardoor deze niet opnieuw kan worden gebruikt.

Bij gesloten ketelsystemen wordt alle stoom na gebruik weer terug in het watervat gestuurd. Dit systeem is efficiënter waardoor er minder kosten in rekening worden gebracht voor aanschaf en installatie hiervan.

Alles begint natuurlijk met het juiste advies voor de juiste capaciteit, soorten ketels en appendages. Meer weten over stoomketels? Neem dan contact met ons op.

www.stoomketels.nl