Beter lesgeven met deze tips

Sta je al een tijdje voor de klas, maar denk je dat er ruimte is voor verbetering als het aankomt op lesgeven? Of ben je pas begonnen als docent en vraag je je af hoe je dit het beste aan kunt pakken? Er is nu het Nationaal Programma Onderwijs (bron), waarbij onderwijsachterstanden tegen worden gegaan. Toch is het natuurlijk ook zaak dat docenten zo goed mogelijk les geven. Gelukkig valt dit te leren. Onderstaande tips helpen je er een handje bij.

Zorg dat je goed organiseert

Als docent is het belangrijk dat je je zaken goed op orde hebt. Zorg dat je aan het begin van de dag al precies weet wat je op de betreffende dag allemaal gaat doen en bereid dit ruim van tevoren voor. Het is ook belangrijk om aan het begin van het schooljaar een planning te maken, zodat je goed op schema blijft.

Wees niet te lang aan het woord

Sommige docenten hebben de neiging om heel lang uitleg te geven. Een beetje uitleg geven is wel nodig, maar zorg ervoor dat je de lengte ervan beperkt. Je zult zien dat de leerlingen na een tijdje helemaal niet meer met jouw verhaal bezig zijn, maar met andere dingen. Het is dan ook beter om ze zo snel mogelijk aan het werk te zetten, zodat ze op die manier de stof tot hen kunnen nemen. Wanneer je een te lange uitleg geeft, kan dat erg overweldigend zijn.

Maak contact met leerlingen

Verder is het belangrijk dat je goed in contact blijft met je leerlingen. Maak alles bespreekbaar en zorg ervoor dat ze je vertrouwen en zich comfortabel voelen bij je. Zo zullen ze beter in staat zijn om te leren en bovendien creƫer je zo een aangename omgeving voor ze, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.