5 manieren om meer freelance opdrachten binnen te halen

Als ZZP’er weet je waarschijnlijk als geen ander hoe lastig het is om voldoende freelance opdrachten binnen te krijgen. Vooral het begin is soms traag. Je hebt een mooie website en bent klaar om te beginnen, maar op de één of andere manier komen de klanten nog niet. Het is dan zaak om niet achteruit te gaan zitten en te hopen dat ze wel komen, maar om actief op zoek te gaan naar werk. Met de onderstaande tips werk je zelf actief aan het vergroten van het aantal freelance opdrachten dat je krijgt.

1.      Meer freelance opdrachten met SEO

SEO, Search Engine Optimisation, is een verzameling van methoden die je toepast op de pagina’s van je website. Door deze te optimaliseren krijgen ze een hogere positie in de zoekmachine resultaten. Waarschijnlijk weet je van je eigen internetgedrag maar al te goed hoe belangrijk het is om op de eerste pagina te komen. Besteed tijd aan SEO, kom op de eerste pagina bij bepaalde zoekwoorden, trek meer verkeer naar je website en het aantal freelance opdrachten stijgt ook.

2.      Begin een blog

Als specialist in jouw vakgebied heb je vast veel kennis en die kennis kun je delen in een blog. Het voordeel van het schrijven en publiceren van artikelen is dat je je doelgroep direct aanspreekt en voorziet van interessante informatie. De zoekmachines zien dat ook als positief en plaatsen je hoger in de resultaten. Trek bezoekers aan met een kwalitatief en uniek artikel, deze bekijken vervolgens de rest van je website en dat levert je freelance opdrachten op.

3.      Actief op sociale media

Als je nog geen social media marketing toepast, is dit hét moment om te beginnen. Het is een methode die gratis toe te passen is. Je begint met een klein groepje volgers, maar als deze je berichten beginnen te liken en te delen is het bereik groot. Succesvolle social media marketing is ook positief voor SEO. Houd vol en je zult zien dat je steeds meer bekendheid krijgt. En dat leidt weer tot meer freelance opdrachten.

4.      Koester je netwerk

Het is belangrijk dat je je niet alleen richt op nieuwe klanten, maar dat je ook het netwerk dat je al hebt in je voordeel gebruikt. Ook al zijn dit in het begin slechts een tiental vrienden en familieleden, zij zijn je ambassadeurs en zullen je aanraden aan anderen. Zorg er dus voor dat je hen op de hoogte houdt van wat je doet en zij zeggen het voort. Hoor en wederhoor is vooral in het begin een uitstekende manier om aan freelance opdrachten te komen.

5.      Gebruik een platform voor ZZP’ers

Als laatste kun je je diensten toevoegen aan een online platform voor ZZP’ers. Mensen die op zoek zijn naar diensten gaan daar naartoe om een geschikte kandidaat aan te wijzen. Met een aantrekkelijke advertentie en concurrerende prijzen levert een dergelijk platform soms de freelance opdrachten op die jij nodig hebt om je bedrijf op gang te brengen.