Een paradijsvogelbloem

Er zijn maar weinig bloeiers die dramatischer ogen dan de Paradijsvogelsbloem ook wel: Strelitzia reginae. De Paradijsvogelbloem in een bloemstuk doet al gauw denken aan exotische tropische tuinen. Bijkomend voordeel, deze tropische schoonheid gaat langer mee dan andere, meer kwetsbare bloemen. De Paradijsvogelbloem groeit in tropische en subtropische klimaten. In koelere klimaten kun je de plant in potten binnenshuis zetten. De kleurrijke bloemen die in het oranje, paars en wit voorkomen, hebben niet veel snoeiwerk nodig. Een paar kleine aanpassingen kunnen je paradijsvogelbloem plant weken laten bloeien.

De Paradijsvogelbloem dankt zijn naam aan zijn opvallende dramatische bloem, die doet denken aan aan een vogel in vlucht of aan het hoofd en de bek van een grote vogel zoals de kraanvogel. De bijnaam van de bloem is dan ook de Kraanvogelbloem. De scherpe bloemen vormen zich uit grote groene bladeren. De typische bloem is oranje van kleur met een donkere blauwe of paarse tong.

De soorten

Met de Paradijsvogelbloem wordt over het algemeen de oranje variant van de plant bedoeld. Er zijn verschillende andere soorten Strelitzia soorten. Er zijn twee soorten die de witte Paradijsvogelbloem genoemd worden. Het gaat om de Strelitzia nicolai en de Strelitzia alba. De Strelitzia nicolai is de meest veelvoorkomende van deze twee soorten.

De Paradijsvogelbloem knippen

Als je de Paradijsvogelbloem gaat afknippen voor in een vaas of in een bloemstuk, de dit dan als hij net is gaan bloeien. Het kan soms jaren duren voordat de plant gaat bloeien. Gaat de plant echter bloeien dan gaat de bloem ook lang mee. Als je uiteindelijk bloemen in je plant krijgt, geef hem dan pas weer water als de grond volledig uitgedroogd is. De plant zal hierdoor meer gaan bloeien. De bloemen, eenmaal in een vaas gezet, blijven zeker twee weken mooi. De stengels van de bloem zijn stevig en dik. Gebruik voor het afknippen van de bloem een stevige en grote bloemschaar. Als je een bloem afknipt die nog niet volledig bloeit, zet hem dan na het knippen eerst 20 minuten in warm water.