Aankoop van goud als investering

Steeds meer particulieren overwegen de aankoop van goud als een investering met hun eigen vermogen. De lage spaarrente bij Nederlandse banken maakt dat het sparen van uw eigen vermogen nauwelijks rendement oplevert. In het bijzonder omdat u over uw spaargeld vaak behoorlijk wat belasting betaalt. Het investeren in goud is een van de mogelijkheden die u heeft om uw rendement over uw eigen vermogen te vergroten. Naast de aankoop van goud zou u ook kunnen kijken naar een investering in aandelen, obligaties of vastgoed. Houd er rekening mee dat een investering gepaard gaat met risico’s. Dit betekent dat u ook geld kunt verliezen bij de aankoop van goud of andere investeringen.

Verschillende vormen van aankoop van goud

Het kopen van goud kan op verschillende manieren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om fysiek goud te kopen, in de vorm van dure sieraden of een goudbaar. Een goudbaar wordt ook wel een goudstaaf genoemd en wordt in verschillende gewichten aangeboden. Bij de aankoop van fysieke gouden voorwerpen dient u zelf voor het veilig opslaan van deze voorwerpen te zorgen.

Verstandiger kan het zijn om te investeren in goudcertificaten. In dit geval koopt u certificaten bij een (online) broker, die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Op het moment dat u verwacht dat de goudprijs zal dalen, kunt u de certificaten via dezelfde broker verkopen. Fysieke gouden voorwerpen kunt u bij goudwisselkantoren in uw stad omruilen voor contant geld. Er zijn verschillende websites waarop u de goudprijs in de gaten kunt houden.